Indija izstrelila prvi izobraževalni satelit na svetu

Na milijone nepismenih ljudi v Indiji, predvsem v oddaljenih predelih, bo kmalu imelo dostop do izobrazbe. Pri ISRO (Indian Space Research Organisation) so namreč izstrelili prvi izobraževalni satelit na svetu, namenjen izključno učenju na daljavo.

Dvajset milijonov ameriških dolarjev vreden in dve toni težak satelit, imenovan EDUSAT, so izstreli iz vesoljskega centra Sriharikota, ki je na majhnem otočku v Bengalskem zalivu. Gre za najtežji satelit, ki je kdajkoli vzletel s pomočjo indijske rakete, vredne 33 milijonov ameriških dolarjev.

Okoli 35 odstotkov indijske populacije je nepismene. Za spremembo stanja v državi bo potrebno letno ustanoviti okoli 10.000 novih šol, vendar so na takšni stopnji izobrazbe naroda kratkoročne spremembe skorajda nemogoče.

Naloga EDUSAT-a je izboljšati dosedanje storitve obeh obstoječih večnamenskih indijskih satelitov. Tako naj bi omogočil kvalitetnejšo izobrazbo učencev oddaljenih področij, zviševal pismenost med odraslimi in izpopolnjeval učitelje ter njihove učne metode.

Ko bo EDUSAT čez približno dva meseca prišel na svoje mesto, bo omogočil eno satelitsko povezavo preko radijskih valov, ki se bo povezal s približno 200 učilnicami. Ko bo satelit v polnem zagonu, bo med 25 in 30 satelitskih povezav zadostovalo za približno 5.000 oddaljenih terminalov.

Leave a Reply