Išče se robot, ki bo popravil teleskop Hubble

NASA išče primernega vesoljskega robota, ki bo pomagal popraviti starajoč se teleskop Hubble.

Direktor ameriške vesoljske agencije NASA, Sean O’Keefe, je v preteklih dneh objavil razpis za izdelavo primernega robota za popravilo teleskopa, ki že leta kroži okoli Zemlje. Odločitev, do katere je prišlo približno šest mesecev po tem, ko so se pristojni odločili dvigniti roke od ostarelega teleskopa in odpovedali vse načrtovane misije nanj, je za mnoge poznavalce bila pravo presenečenje.

Vendar pa je O`Keefe na simpoziju ameriške astronomske družbe, ki je v preteklih dneh potekal v Denverju, pojasnil svoje prepričanje, da bi s primernim robotom bilo možno podaljšati življenjsko dobo teleskopa. Do misije za popravilo teleskopa bi moralo priti pred letom 2007.

Potrebno bi bilo najti način, kako varno pripeljati Hubble na Zemljo in z nadgradnjo tehnologije podaljšati njegovo življenjsko dobo. Brez takšne misije bo Hubble v naslednji dveh ali treh letih končal svoje poslanstvo.

»Iščemo spretnega, visoko sposobnega robota, ki bi ljudem na Zemlji pomagal pri popravljanju teleskopov v vesolju,« je pojasnil in dodal: »Ne iščemo samo upravljalnega robota, ampak telerobota. Če bo misija uspešna, bomo ljudje od 14 let starega teleskopa Hubble imeli še veliko koristi.«

Leave a Reply