Marihuana bo legalizirana v Veliki Britaniji

V Veliki Britaniji bo v začetku naslednjega leta marihuana dostopna v lekarnah na recept.

Sicer je pridelava marihuane v Veliki Britaniji nezakonita, vendar se lahko uporablja v raziskovalne in farmacevtske namene.

Podjetje GW Pharmaceuticals raziskuje zdravilne učinke marihuane že od leta 1998. Za potrebe raziskav pa jo gojijo na strogo zaščitenem polju, katerega lokacija je skrivnost.

To podjetje je sedaj uspešno zaključilo klinične teste z marihuano, ki jo uporabljajo kot sestavni del zdravil za multiplo sklerozo. Sedaj bodo rezultate testiranja poslali v pregled ministrstvu za zdravstvo z namenom, da zaprosijo za dovoljenje za prodajo zdravil temelječih na konoplji.

Dr. Philip Robson, strokovni direktor GW Pharmaceuticals je povedal, da se zgodovinsko gledano marihuana dlje časa uporablja v zdravstvene in industrijske namene kot pa za omamljanje.

V Veliki Britaniji vsaj 10% bolnikov z multiplo sklerozo ilegalno uporablja marihuano za lajšanje bolečin, mističnih krčev in tresenja. Največkrat jo zaužijejo s kajenjem.

GW Pharmaceuticals bo ponudilo na tržišču tri načine uživanja zdravil temelječih na konoplji, prvi je s pomočjo spreja za usta, potem v obliki tabletk in kot v obliki inhalatorja (podobno kot pri astmi).

Bolnik z multiplo sklerozo Rchard Payne se je udeležil kliničnega preizkušanja zdravila. Trdi, da se mu je med jemanje zdravil zdravstveno stanje znatno izboljšalo.

Farmacevtsko podjetje GW Pharmaceuticals sedaj namerava povečati pridelek marihuane na 60 ton letno, kar kaže na to, da je podjetje prepričano v uspeh zdravila temelječega na marihuani!

Leave a Reply