Mesečeva piramida – prizorišče grozot

Odkritje grobnice, napolnjene z obglavljenimi ostanki teles, nakazuje na to, da so se v slavni mehiški Mesečevi piramidi odvijala grozovita žrtvovanja bogovom.

Grobnica v Teotihuacanu, prvem večjem mestu na ameriški celini, katerega razvoj je ena večjih skrivnosti v zgodovini, je vsebovala tudi okostja orlov, psov in nekaterih drugih živali.

»Kar težko si je predstavljati, da je šlo za nedolžne simbolične rituale, najverjetneje so bili rituali grozoviti krvavi prizori, kjer so najpogosteje žrtvovali ljudi in živali,« je povedal Saburo Sugiyama, znanstvenik, ki vodi arheološke raziskave projekta. Sugiyama je pojasnil, da skoraj izkopanine iz Mesečeve piramide nakazujejo na to, da je imela piramida med prebivalci mesta izreden pomen pri proslavljanju mestne moči, kar so okronali z najrazličnejšimi prireditvami in žrtvovanji. Izmed dvanajstih človeških teles, jih je bilo kar deset obglavljenih in odvrženih namesto primerno pokopanih, kot je bilo za tiste čase običajno. Dve telesi sta bili bogato okrašeni.

Po 200 letih rednih izkopavanj, arheologi še vedno v veliki meri tavajo v temi, vsaj kar se tiče razvoja mesta, kjer naj bi okoli leta 500 našega štetja po nekaterih teorijah živelo več kot 200.000 ljudi. Čudovito mesto je iz neznanih razlogov propadlo okoli leta 700 našega štetja.

Teotihuacan je eno glavnih turističnih točk Srednje Amerike, leži okoli 60 kilometrov severno od Mexica City.

Leave a Reply