Najstarejše stopnice na svetu

Stopnice, ki so jih nedavno odkrili v nekem davnem rudniku soli v avstrijskem Hallstattu, so bile razglašene za najstarejše na svetu.

Hans Reschreiter, vodja arheološke skupine v Hallstattu, je povedal, da so stopnice odlično ohranjene in dajejo odlično sliko o takratnem življenju. Do sedaj so izkopali okoli šest metrov lesenega stopnišča, vendar še ne morejo zagotovo trditi, kako dolgo bo stopnišče, ko bo v celoti izkopano.

Arheologi običajno pri določanju starosti najdb temeljijo na materialih, kot so kamen, keramika, kosti in rogovi, vendar pa je sol v bivšem rudniku v gorah Hallstatta tako odlično ohranila najdbo, da so arheologi nemudoma lahko določili, da najdba sega v obdobje zgodnje železne dobe v Evropi.

Med drugim so raziskovalci našli tudi odlično ohranjene lesene opilke, ostanke hrane in celo človeške iztrebke. Niz dragocenih najdb je arheologom omogočil sestaviti sliko o tem, kako so ljudje zgodnje železne dobe na tem območju kopali sol.

Že v naslednjih dneh se bo skupina arheologov povezala s strokovnjaki z dunajske univerze za agrikulturo. Skupaj naj bi določili natančno leto in celo letni čas, v katerem so ljudje izdelali stopnišče.

Najstarejši objekt, odkrit na omenjenem področju, je star okoli 7.000 let, kar nakazuje, da je bil rudnik soli v uporabi v obrobju približno 5.000 pred našim štetjem.

Leave a Reply