Pomembno

Spoštovani!

Od leta 2010 ste imela društva upokojencev možnost brezplačne uporabe sistema www.d-u.si, kjer je vsako društvo lahko dobilo svojo spletno stran. Delovanje sistema, ki ga danes uporablja okoli 60 društev, je do nedavnega zagotavljal Zavod za medgeneracijsko povezovanje Zlata leta. V zadnjem obdobju je zavod Zlata leta postal insolventen, zato tudi sistem spletnih strani nima več podpore za vzdrževanje in delovanje.

Komisija za izobraževanje, publiciteto in informatiko ZDUS sicer pomaga pri iskanju rešitev, vendar bo v vsakem primeru del obveznosti padel na posamezno društvo. Le tako bodo lahko zagotovljeni pogoji za redne vzdrževalne in varnostne ukrepe ter posodobitve sistema.

Vzdrževanje in delovanje spletnih strani www.d-u.si je pogojeno z zagotovljenimi sredstvi. Če bo do 31. 12. 2017 vsaj 15 društev potrdilo interes za plačljivo spletno stran, bom nadaljeval z aktivnostmi kot skrbnik sistema. V nasprotnem primeru bom primoran vse te strani s 30. 4. 2018 ugasniti, saj sredstev za nadaljevanje ne bo.

V nadaljevanju ponujam rešitev, po kateri bi vaše strani v izboljšani obliki lahko delovale naprej. Želim vam ponuditi trajno vzdržno rešitev, ki ne bo le ohranila strani www.d-u.si pri življenju, temveč jim bo ponudila svetlejšo prihodnost. S to rešitvijo bi prenovili celoten sistem, ga naredili hitrejšega, varnejšega in uporabniku prijaznejšega. Sistem bi imel zagotovljene redne varnostne in funkcionalne posodobitve, omogočal pa bi tudi več prilagajanja vašim željam.

Prosim, temeljito preberite predlog in mi najkasneje do 31. 12. 2017 na info@d-u.si sporočite, ali sprejemate ponudbo in želite, da vam pošljem pogodbo za vzdrževanje spletne strani.

In kakšen je ta predlog?

Za 18,33 €/ mesec (plačljivo v letnem znesku 220 €) bi za spletno stran vašega društva zagotovili vse pogoje za kakovostno delovanje sistema:

 • Zakup domene www.d-u.si/ime-vašega-društva,
 • Zakup strežnika (prostor, kjer je shranjena vsa vsebina spletnih strani),
 • Kakovosten SSL certifikat za najvišjo stopnjo zaščite prenosa podatkov med spletno stranjo in njenimi uporabniki,
 • Vzdrževanje in optimizacijo strežnika.

Poleg naštetega bi za to plačilo prejeli tudi cel paket za enostavno urejanje in lepši izgled strani:

 • Redno posodabljanje sistema za urejanje spletnih strani, kar pomeni boljšo uporabniško izkušnjo za urednika in hitrejše nalaganje spletnih strani za obiskovalce,
 • Prenovljen videz vaše spletne strani, ki se prilagaja vsem velikostim ekranov – tudi za pametne telefone in tablične računalnike,
 • Povečan prostor za nalaganje datotek (1 GB = cca. 2000 slik),
 • Zagotavljanje varnostne kopije vseh vaših vsebin na strani,
 • Redno nameščanje varnostnih posodobitev sistema, ki ščiti pred zlonamernimi hekerskimi vdori.

Kako naprej?

Postopek bo potekal v 3 fazah:

 • Do 31. 12. 2017 – zbiranje odgovorov zainteresiranih društev (vsaj 15).
 • Do 15. 1. 2018 – pošiljanje pogodb o zagotavljanju storitev. Podpisane pogodbe bom sprejemal do 31. 1. 2018.
 • Do 7. 2. 2018 – pošiljanje predračunov in začetek posodobitve sistema.

Faza 1:

Če želimo, da se vse odvije pravočasno in brez zapletov, potrebujem vašo odločitev v relativno kratkem času. Do 31. decembra 2017 mi javite ali si vaše društvo želi obdržati in nadgraditi obstoječo spletno stran na www.d-u.si.

Faza 2:

Če bo vsaj 15 društev izrazilo strinjanje s ponudbo, bom najkasneje do 15. januarja 2018 vsem zainteresiranim v podpis poslal pogodbo o zagotavljanju zgoraj navedenih storitev.

Faza 3:

Ko prejmemo vsaj 15 podpisanih pogodb, bom smatral to kot izpolnjen pogoj, da se strani ohranijo in podpisnikom pogodb poslal predračun za prvo leto. Istočasno bomo začeli s posodabljanjem sistema in zaklepanjem dostopa za društva, ki ponudbe ne bodo sprejela.

Kaj pa društva, ki do 31. 1. 2018 ne bodo podpisala pogodbe, pa imajo aktivno spletno stran?

Društvom, ki ne bodo podpisala pogodbe, bodo strani ostale vidne brez prenovljenega videza in jih ne bo možno več urejati. Pogodbo o uporabi spletne strani bo možno podpisati tudi kasneje in takrat bodo ponovno lahko dobili polni dostop za urejanje.

Dodatna vprašanja mi lahko pošljete na info@d-u.si. Če bi se raje pogovorili po telefonu, mi prosim po e-pošti sporočite vašo telefonsko številko in poklical vas bom v najkrajšem možnem času. Prosim za razumevanje, da med 7:00 in 15:00 zaradi narave dela ne morem sprejemati telefonskih klicev.

Roman Čretnik,
skrbnik www.d-u.si