Po najdbi Hobbita razcvet turizma

Flores, otok majhnih vasic in zaostale infrastrukture, nikoli ni bil večja turistična atrakcija. Ko pa so znanstveniki pretekli oktober razglasili neverjetno najdbo enega izmed prvih prebivalcev otoka, je otok postal prava turistična atrakcija. Strokovnjaki celo predvidevajo, da bi se lahko razvil v enega najbolj turističnih otokov Indonezije.

Vrsta Homo floresiensis, ki so jo znanstveniki na kratko poimenovali kar Hobbit, je otok naseljevala pred okoli 18.000 leti in ga delila z orjaškimi kuščarji, s pritlikavimi sloni itd.

Otok Flores se je svoj čas v medijih pojavljal precej pogosto, vendar ne zaradi turistom privlačnih stvari: zaradi pomanjkanja hrane v 60. letih prejšnjega stoletja, številnih naravnih katastrof v 70. in 90. letih, gospodarske krize v poznih 90. letih, ki ji je sledila politična kriza v vzhodnem Timorju in Baliju. Tako je do leta 2000 turizem na otoku iz 35.000 obiskovalcev letno padel na le okoli 10.000 letno.

Samo letos, natančneje od oktobra naprej, ko so arheologi objavili svojo najdbo, pa je obisk otoka močno porasel, skupno kar za 21 odstotkov. Tudi domačini so se hitro znašli in turistom ponudili niz zanimivih izletov po otoku, seveda vsi vključujejo tudi ogled najdišča Hobbita.

Leave a Reply