Prazničen pogled v vesolje

V naslednjih nekaj tednih bodo lahko ljubitelji vesoljnih pojavov istočasno opazovali kar pet planetov našega osončja: Merkur, Venero, Mars, Jupiter in Saturn.

Vseh pet bo vsak dan nekaj minut pred zoro vidnih s prostim očesom. Merkur, Venera in Mars na vzhodu, Jupiter prav na sredini in Saturn na zahodu.

Takšni pojavi so prava redkost, zato so tako strokovnjaki kot tudi ljubitelji vesolja navdušeni. Od konca marca do začetka aprila bo s prostim očesom mogoče opazovati pet planetov našega osončja, podobnega pojava pa ne bo mogoče videti vse do leta 2016.

Strokovnjaki opazovalcem svetujejo, da prvi pogled približno 45 minut pred sončnim vzhodom usmerijo na vzhod, kjer bodo najprej videli Merkur. Najlažje bo opazovati Venero in Jupiter, saj sta v času pred zoro z izjemo Lune najsvetlejša predmeta vidna v vesolju. Slabše vidna, nekoliko zbledela bosta Mars in Merkur, oba se bosta pojavila v neposredni bližini Venere. Jupiter bo mogoče opaziti prav nad glavo, Saturn, prav tako precej svetel, pa na zahodu v družbi zvezd Gemini – Castor in Pollux. Najsvetlejši izmed vseh bo prav Saturn.

Leave a Reply