Smrčanje pri otrocih vpliva na uspeh v šoli

Združene študije nemških znanstvenikov z Univerze Tuebingen in medicinske šole v Hanovru so pokazale, da otroci, ki smrčijo, dosegajo v šoli nekoliko slabše rezultate kot otroci, ki ne smrčijo.

“Naša študija je jasno pokazala, da ima smrčanje škodljiv učinek na šolski uspeh otrok,” je povedal vodja študije Christian Poets.

V namen študije so znanstveniki opazovali spalne navade 1. 144 otrok, starih med osem in deset let, ter istočasno merili srčni utrip in stopnjo kisika v krvi.

Ugotovili so, da imajo otroci, ki smrčijo, med tri do štirikrat večje možnosti, da bodo imeli v šoli težave pri črkovanju in pri osnovnem znanju matematike se bodo izkazali za slabše kot njihovi vrstniki, ki ne smrčijo. Pokazalo se je tudi, da imajo otroci, ki smrčijo, bolj neenakomerni srčni utrip. Takšni otroci naj bi se po Poetsovem mnenju med spanjem pogosteje prebujali, zaradi česar se zjutraj zbudijo nekoliko utrujeni, kar jim povzroča težave s koncentracijo.

Študija se sklada z rezultati in ugotovitvami znanstvenikov z Univerze Louisville v Združenih državah, ki so pretekli mesec objavili poročilo svoje študije. Iz nje je bilo možno razbrati, da imajo otroci, ki smrčijo, večjo možnost tako učnih težav kot težav z obnašanjem kot njihovi vrstniki, ki ne smrčijo.

Leave a Reply