Sprememba spola v odraslosti

Ribe, ki živijo na koralnih grebenih, ne odrastejo, dokler ne najdejo primernega partnerja za parjenje. Ko ga najdejo, odrastejo v nasprotni spol od spola, ki so ga imele pred parjenjem.

Tako je vsaj pokazala nova študija avstralskih raziskovalcev. Ti trdijo, da so ribe, ki ne najdejo partnerjev za parjenje, obsojene na smrt v starih letih, ne da bi se vsaj enkrat v življenju parile.

Raziskovalna skupina pod vodstvom študenta Jeana-Paula Hobbsa z univerze James Cook v Townsvillu se je odločila teorijo preizkusiti na ribicah vrste Gobiodon erythrospilus. Izkazalo se je, da mlade ribice nedefiniranega spola odlašajo s parjenjem, vse dokler ne najdejo odraslega partnerja nasprotnega spola, v katerega se same želijo spremeniti.

Skupina je opazovane primerke zbrala na otočju Lizard velikega avstralskega koralnega grebena, jih označila in nato vrnila v divjino v skupinah. Nekatere z odraslimi samci, druge z odraslimi samicami, tretje so pustili same. Po šestih tednih so mlade ribice, ki so jih pustili v osami, ostale nezrele, medtem ko so ribe, ki so se parile s samicami, postale samci, in obratno.

Družbeno povzročeno odraščanje in določitev spola sta tako po mnenju raziskovalcev na koralnih grebenih izredno pomembni funkciji. Iskanje partnerjev je lahko izredno težavno, še posebej pri omenjeni vrsti. Izkazalo se je namreč, da veliko rib od starosti umre, ne da bi se vsaj enkrat v svojem življenju parile.

Leave a Reply