V iskanju življenja na Marsu

NASA bo z novo misijo na Rdeči planet, ki naj bi se pričela leta 2009, iskala z gigantskim, tehnično izpopolnjenim roverjem.

Znanstveniki že vrsto let ugotavljajo, ali je na sosednjem planetu kdaj obstajalo življenje. Tudi Nasina dvojčka Viking, ki sta leta 1976 pristala na Marsu, sta kontradiktorno teorijo podprla. Vendar vse od tedaj Nasa na Rdečem planetu ni iskala neposrednih sledi življenja, temveč druge pogoje, ki podpirajo obstoj življenja – na primer vodo.

Tako se je Nasa odločila na Mars poslati rover trikratne teže in z dvakrat več inštrumenti, kot jih imata roverja Spirit in Opportunity, ki se trenutno nahajata na planetu. Z odlično tehnologijo bodo prodrli pod površje planeta in preučili njegovo geološko sestavo.

Na krovu roverja naj bi bilo toliko inštrumentov, da se strokovnjaki bojijo, da bo pretežak, da bi pristal na Marsu na tradicionalen način, z zračnimi baloni. Zato razvijajo popolnoma nov dizajn, pri katerem bo rover visel v zraku s pomočjo servo motorjev. Ko bodo padala upočasnila pristajalno hitrost roverja, bodo servo motorji stabilizirali pristanek roverja tako, da bo nekaj časa lebdel tik nad površjem planeta. Nato bo nežno in nepoškodovan pristal na svojih kolesih.

Pristanek roverja na Marsu je le ena izmed tehničnih težav, ki jih je še potrebno rešiti. Strokovnjaki so prepričani, da se bo misija lahko pričela konec leta 2009. Celoten projekt je vreden okoli 900 milijonov ameriških dolarjev.

Leave a Reply