Vesoljski teleskopi za proučevanje eksplozij

Astronomi imajo novo učinkovito napravo za zaznavanje kratkotrajnih, a zelo močnih eksplozij v vesolju, pri katerih se sproščajo gama žarki, ki naj bi po neki tradicionalni teoriji povzročali nastajanje črnih lukenj.

Kljub temu, da je do sedaj v vesolju že kar nekaj teleskopov, ki naj bi nadzorovali tovrstne pojave, pa o gama žarkih še vedno ni veliko znanega, razen tega, da so prav gama žarki energijsko najmogočnejši fenomen v vesolju, takoj za eksplozijo Big Bang.

Eksplozije gama žarkov so nedvomno eden najbolj skrivnostnih pojavov astronomije. En sam izbruh, pa četudi najmanjši, gama žarkov v le delčku sekunde sprosti več energije, kot je bo Sonce sprostilo v vsem svojem življenju.

V soboto so znanstveniki iz Nasinega vzletnega centra Cape Canaveral na Floridi izstrelili popolnoma nov teleskop Swift, katerega osrednja naloga je lov na gama žarke. Swift je sestavljen iz kar treh teleskopov. Prvi, ki je hkrati največji, bo nadzoroval vesolje – šestino naenkrat. Ko bo zaznal kakršno koli eksplozijo, se bosta aktivirala ostala dva teleskopa, eden občutljiv na X-žarke in eden občutljiv na ultravijolične in optične žarke, ki bosta pričela z natančnejšim proučevanjem dela vesolja.

Teleskop je opremljen s tehnologijo, ki mu omogoča, da v le nekaj sekundah na Zemljo pošlje informacije o lokaciji eksplozije. Na Zemlji se danes nahaja več kot 40 observatorijev, ki bodo prejemali vsa sporočila s teleskopa. Znanstveniki se nadejajo, da jim bo tedensko uspelo ujeti vsaj eno ali dve eksploziji gama žarov.

Leave a Reply