Da Vincijeva skrivna soba

Raziskovalci z italijanskega vojaško-geografskega inštituta so v starem samostanu v Firencah odkrili skrivno sobo, v kateri je Leonardo da Vinci najverjetneje naslikal slavno Mona Liso.

Soba je skrita v delu stavbe, ki je nekoč pripadala moškemu samostanu Santissima Annunziata, kasneje pa so zgradbo namenili omenjenemu inštitutu. Soba še danes vsebuje številne neverjetne freske, ki nakazujejo na nekatere primerke Da Vincijevega dela.

Medtem ko so Leonardov atelje raziskovalci že dlje časa iskali, je to končno uspelo raziskovalcem Alessandru del Megliu, Robertu Manescalchiju in Marii Carchio.

Slikar, inženir, matematik, filozof in naturalist se je v Firence, kjer je preživel svoje otroštvo in mladost, vrnil v 48. letu starosti. Pred tem pa 17 let živel v Milanu. Prav v tem času naj bi za svoj atelje uporabil več sob v različnih samostanih. Tudi številne knjige iz 16. stoletja govorijo o tem, da je Leonardo veliko časa preživel v samostanu Santissima Annunziata.

Raziskovalci so našli pet medsebojno povezanih sob, kjer je Da Vinci ustvarjal in poučeval svoje učence. Največja soba z dvema ogromnima oknoma je bila Leonardova dnevna soba. Menihi so mu seveda omogočili najboljše bivanje, saj je bil Leonardo že za časa svojega življenja zelo slaven. Tako so mu omogočili tudi skrivno sobo, v kateri je lahko povsem nemoteno ustvarjal in eksperimentiral. V ostalih sobah je poučeval svoje učence, ena pa najverjetneje predstavlja kuhinjo.

Lokacija prostorov je za renesančnega genija bila prav gotovo idealna. Samostanska knjižnica je obsegala zbirko okoli 5.000 rokopisov, ki so Leonarda nedvomno pritegnili. Poleg tega je bil blizu bolnišnici Santa Maria Nuova, kjer je preučil več kot 30 človeških trupel in zapisoval svoje anatomske študije.

Najverjetneje je v okolici samostana spoznal tudi Liso Gherardini, originalno Mona Liso, žensko s portreta, ki ga je naslikal med letoma 1500 in 1504. Bila je žena bogatega trgovca s svilo, Francesca del Gioconda, katerega družina je v samostanu Santissima Annunziata imela zasebno kapelo.
Med freskami, ki so jih odkrili na stenah sob, so številne slike ptic in podobe, ki najverjetneje predstavljajo madono z angelom. Kljub temu pa ni jasno, ali je freske naslikal sam Leonardo ali pa jih je morda naslikal kateri izmed njegovih učencev.

Vsekakor gre za izjemno pomembno odkritje. Odprlo je nove poglede na Da Vincijevo življenje in delo. Po mnenju raziskovalcev tudi ni dvoma, da so prostori, ki so jih našli, nekoč pripadali slavnemu renesančnemu umu.

Leave a Reply