Izkopali člane Mozartove družine

Pretekli teden so izkopali ostanke članov družine skladatelja Wolfganga Amadeusa Mozarta. Delo je del projekta identifikacije lobanje, ki bi lahko pripadala slavnemu avstrijskemu skladatelju.

Kje natančno se nahajajo Mozartovi ostanki namreč ni znano. Leta 1791 je bil pokopan na pokopališču Sveti Marx v bližini Dunaja, vendar je bil grob že deset let po njegovi smrti ponovno uporabljen.

Če bi znanstvenikom uspelo identificirati Mozartovo lobanjo, bi z genskimi testi prav gotovo pridobili več informacij o fizičnih značilnostih in zdravstvenem stanju enega največjih skladateljev človeštva.

Do sedaj so strokovnjaki izkopali devet lobanj in niz še ne identificiranih kosti iz grobnice Mozartovih na pokopališču Sveti Sebastijan v Salzburgu. Najverjetneje so med njimi tudi kosti Mozartove žene Constanze, očeta Leopolda in nečakinje Janette.

Christian Reiter, profesor na iInštitutu za forenzično medicino na Dunaju, arheolog in vodja projekta, je povedal, da se je skupina osredotočila na analize DNK vseh najdenih ostankov. V prvi vrsti pa predvsem na ostanke, ki bi lahko pripadali Jeannette, hčerki Mozartove sestre Marie Anne, ki naj bi bila po nekaterih podatkih glasbeni ekvivalent svojega veliko slavnejšega brata.

Če se bo izkazalo, da DNK mlade ženske – Jannette je umrla v rani mladosti, ko ji je bilo komaj 16 let – ustreza lobanji, ki jo hranijo v Mozartovem muzeju v Salzburgu, bi to pomenilo, da lobanja resnično pripada slavnemu skladatelju.

Kljub temu, da je Mozart umrl zelo mlad, pred svojim 36. rojstnim dnevom, je zapustil glasbeno zapuščino več kot 600 del, ki vključujejo opere, simfonije, cerkveno glasbo, otroške pesmi. Velik del je napisal, preden je dopolnil 14 let. Njegova popularnost je v zadnjih letih njegovega življenja precej ovenela, tako je bil prisiljen, da je za preživetje svoje družine prodal nekatera svoja najodličnejša dela in poučeval glasbo. Umrl je reven, med skromnim pokopom so ga pokopali v grob za reveže.

Znanstveniki obljubljajo, da bo skrivnost lobanje, ki se nahaja v Mozartovem muzeju v Salzburgu rešena najkasneje do leta 2006, ko so načrtovane velike prireditve ob proslavljanju 250-letnice Mozartovega rojstva.

Leave a Reply