Jastog ne čuti bolečine

Nova študija norveških znanstvenikov je zaključila, da jastogi pri kuhanju najverjetneje ne čutijo bolečine in tako dodala svoj delež k dolgoletni debati o tem, ali priprava najbolj prestižne morske hrane zahteva mučenje milijonov jastogov.

Borci za pravice živali že leta opozarjajo, da jastogi med kuhanjem trpijo neznosne muke in da je postopek prav za prav mučenje nedolžnih živali.

Študija, ki jo je financirala norveška vlada in so jo izvedli raziskovalci z univerze iz Osla, nakazuje na to, da jastogi kot tudi drugi nevretenčarji, kot so polži in črvi, najverjetneje ne čutijo bolečin, ne glede na to, da se jastogi v vreli vodi močno zvijajo.

V prvi vrsti je študija želela določiti, ali naj bodo bitja brez hrbtne kosti sploh predmet zakonodaje o pravicah živali.

Strokovnjak za morska bitja Mike Loughlin, ki že več let proučuje primitiven živčni sistem jastogov in njihove slabo razvite možgane, je ugotovil, da so precej podobni insektom. Reakcije rakov in insektov pa so precej drugačne. Njihove reakcije v vreli vodi naj bi predstavljale njihov mehanizem pobega in naj ne bi bile indikator bolečin. »V bistvu gre za semantiko – ni možganov, ni bolečine,« je povedal Loughlin.

Seveda se z ugotovitvami nikakor ne strinjajo borci za zaščito živali, ki menijo, da so izjave o tem, kako jastogi ne čutijo bolečine, enake kot izjave tobačnih industrij, da kajenje ne povzroča raka.

Leave a Reply