Kako do življenja na Marsu?

Nasini znanstveniki so prepričani, da bi z umetno ustvarjenimi toplogrednimi plini, kot jih poznamo na Zemlji, lahko Mars spremenili iz neprijaznega ledenega sveta v toplejši, prijaznejši svet, na katerem bi se nekoč lahko razvilo življenje.

»Ustvariti življenje na Marsu in preučevati njegov razvoj bi nam lahko omogočilo boljše razumevanje evolucije ter zmožnosti prilagajanja in razcveta življenja v drugih svetovih,« je povedala Margarita Marinova iz Nasinega raziskovalnega centra Ames.

Znanstveniki pojasnjujejo, da bi z umetno ustvarjenimi plini, ki bi bili vsaj 10.000-krat učinkovitejši kot ogljikov dioksid, lahko proizvedli učinek, ki bi bil minimalno škodljiv za žive organizme in ozonsko plast, pri tem pa bi obdržali izjemno dolgo življenjsko dobo okolja.

Znanstveniki so izračunali, da bi z dodatkom približno 300 delcev na milijon plinske mešanice, ki se trenutno nahaja v Marsovi atmosferi, kar je ekvivalentno skoraj dvema delcema na milijon v Zemljini podobni atmosferi, lahko ustvarili toplogredni učinek in s tem sprožili nestabilnost polarnega ledu, kar bi privedlo do postopnega izhlapevanja zaledenelega ogljikovega dioksida na površju Marsa. Sproščanje novih količin ogljikovega dioksida bi še pripomoglo k taljenju ledu in zvišanju globalnih temperatur, kar bi stopnjevalo pritisk v atmosferi in bi lahko stanjšalo atmosfero planeta.

Da bi se ta proces zaključil, bi bilo potrebno na stotine tisoč let, vendar je po mnenju strokovnjakov najučinkovitejši način za sprožitev globalnega segrevanja na Rdečem planetu.

Leave a Reply