Keopsov zadnji dom

Dva amaterska francoska arheologa trdita, da sta odkrila skrivno pogrebno kamro v Keopsovi piramidi, največji piramidi na svetu.

V njuni novi, že četrti knjigi trdita, da še neodkrita soba leži pod tako imenovano “kraljičino sobo”. Najverjetneje predstavlja mrtvaško kamro Keopsa, faraona, ki je Egiptu vladal od leta 2560 do 2532 pred našim štetjem.

Keopsovo zadnje počivališče ali njegovi ostanki pa navkljub vsem naporom arheologov niso bili nikoli najdeni. Vendar pa je bil francoskim raziskovalcema prepovedan dostop do piramide, kjer bi lahko dokazala svojo teorijo.

Gilles Dormion in Jean-Yves Verd’hurt sta skrivnost Velike piramide želela razvozlati že na svojem prvem potovanju v Egipt, leta 1986. Žal zaman. Leta 1998 sta se vrnila in s pomočjo posebne tehnike, imenovane mikrogravimetrija,
izmerila gostoto materialov piramide. Odkrila sta, da se neposredno pod “kraljičino sobo” nahaja le nekaj metrov široka praznina. Našla sta tudi dokaz o tem, da je bil vrhnji kamen nekoč premaknjen.

Njune ugotovitve so kasneje celo potrdili japonski znanstveniki. In ker Francoza še vedno nista imela priložnosti potrditi svojih trditev, je vse skupaj
še vedno samo hipoteza.

Raziskovalca sta podala več prošenj za dovoljenje za raziskavo notranjosti piramide, vendar pri egipčanskih oblasteh vedno znova naletita na gluha ušesa. Edin razlog za zavrnitev naj bi bil ta, ker nista strokovnjaka.

Leave a Reply