Okostje Julie Roberts

Arheologi so novo žensko okostje, ki so ga našli v Bolgariji poimenovali kar po Julii Roberts. Menda zaradi popolnih zob, ki jih je ženska imela – še po 9.000 letih so ostali odlično ohranjeni.

Ohranjene ostanke kosti črede in posušene trave, ki so jih našli v bližini okostja ženske, kaže na to, da je bila njena prehrana zelo podobna prehrani, ki jo ljudje še danes uživajo v nekaterih manj razvitih predelih sveta. Vendar pa so bili njeni zobje po mnenju strokovnjakov veliko boljši kot zobje današnjih prebivalcev slabše razvitih področij sveta. Na podlagi teh ugotovitev znanstveniki menijo, da so kamenodobni ljudje morali imeti nekakšen način za izdelavo zobne paste, s katero so lahko vzdrževali zdrave in lepe zobe.

Georgi Ganetsovski, ki je vodil arheološko odpravo v Ohodenu na severozahodu Bolgarije, je pojasnil, da najdeno okostje najverjetneje velja za najstarejše okostje človeka v Evropi. »Lepota te ženske je izredna, lahko bi jo primerjali z današnjo lepoto nekaterih holywoodskih igralk. Zaradi njenih popolnih zob smo jo poimenovali kar kamenodobna Julia Roberts. Imela je popoln nasmeh – resnično nenavadno,« je povedal.

Leave a Reply