S posebnimi sedeži do odprave ugrabitev letal

Britanski znanstveniki izdelujejo “pametne” sedeže za potnike na letalih, ki bodo posadki pomagali zaznati nervozne teroriste ali ljudi, ki so v nevarnosti pred višinsko boleznijo.

Na podlagi revije New Scientist razvijajo napravo inženirji iz QinetiQ, ki je bilo nekdaj del Agencije za ocenjevanje obrambe in raziskave varnosti v Farnboroughu, Hampshireu.

Sedeži bodo vsebovali na pritisk občutljive senzorje, ki bodo povezani z računalnikom v pilotovi kabini in na ta način bo posadki omogočeno spremljanje obnašanja potnikov. Tako bodo lahko pravilno presodili, ali potnik predolgo sedi pri miru in ali je v nevarnosti za višinsko bolezen. Tako bodo lahko posamezniku pravočasno svetovali,da naj se na primer malo sprehodi.

Poleg tega bo takšen sedež razkril tudi to, če se bo potnik nahajal v stanju visoke napetosti. Z diskretnim napisom na zaslonu računalnika bo posadka lahko nato presodila, ali je posameznika le strah letenja ali pa gre za potencialnega ugrabitelja aviona ali vpletenost v kakršen koli zračni incident.

Edini problem je, da senzorji ne morejo ločiti med posameznikom, ki ga je strah letenja in nervoznim teroristom.

Leave a Reply