V jami odkrili fosile prazgodovinskih orjakov

Raziskovalci so v jami v avstralski puščavi nedavno odkrili fosilne ostanke velikih prazgodovinskih levov in številnih drugih divjih pošasti, ki so nekoč hodile po svetu.

Našli so osem celih okostij prazgodovinskih levov, zraven njih so našli tudi odlično ohranjene dele ogromnih vrečarjev in dva predstavnika prazgodovinskih kengurujev. Prvi kenguru z izredno majhno glavo (Procoptodon goliah) pripada že znani vrsti, medtem pa okostje kenguruja, ki je nekoliko manjše rasti z veliko lobanjo, pripada do sedaj še popolnoma neznani vrsti.

Paleontolog John Long, specialist za vrečarje je povedal: “To je resnično senzacionalna najdba. Navadno najdemo le dele okostij razkropljene daleč naokrog.”

V jami so našli tudi tri kenguruje vrste Sthenurus in dva tasmanska tigra. Zdi se, da je jama tisoče let predstavljala nekakšno past za mimoidoče živali. Lahko, da so po nesreči padle vanjo ali pa jih je privabil vonj prejšnjih žrtev. Ko so se enkrat znašle v jami za njih ni bilo več izhoda.

Podrobnejše analize in proučevanja so se že pričela. Prvi rezultati nam zaenkrat lahko povedo le, da se najdba uvršča v obdobje Pleistocena.

Leave a Reply